Voor 1 januari 2014 moet het pensioen in eigen beheer aangepast zijn aan het nieuwe pensioenakkoord. Het pensioen in eigen beheer brengt ook risico’s met zich mee. Een DGA mag zich bijvoorbeeld ook niet zomaar dividend uitkeren.

Gevolgen van het nieuwe pensioenakkoord

Op de leeftijd van 67 jaar mag u met pensioen gaan. De pensioenopbouw en uiteindelijke pensioenuitkering wordt beperkt als u eerder stopt met werken. Daarbij geldt er een maximum pensioengevend salaris. Hierdoor kunt u mogelijk jaarlijks minder pensioen opbouwen. Het is daarom belangrijk de wenselijke pensioendatum en hoogte van uw pensioen te bepalen.

Nieuwe regels voor het uitkeren van dividend

Sinds kort mag u zichzelf alleen dividend uitkeren als er (na betaling van dividend) voldoende geld in de BV aanwezig is. De Belastingdienst kan na een dividendtoets een boete opleggen wanneer dit niet het geval is. Deze kunnen zelfs oplopen tot 72% van uw totale pensioenvoorziening.
DGA’s denken vaak dat de pensioenpot (pensioenvoorziening genoemd rechts op de balans) voldoende gevuld is. Het gaat echter niet om de voorziening, maar om een weergave van pensioenverplichting. Links op de balans moet er voldoende ruimte zijn om aan de verplichting te voldoen, 1,5 tot 2 keer groter dan aan de rechterkant.
‘Waarom is het verschil zo groot tussen de balans en wat ik echt nodig heb?’ Dat komt doordat de (reken)rente hoger is dan de werkelijke rente, waardoor het lijkt alsof u een hoger rendement haalt op uw jaarlijkse inleg. Hierdoor is de pensioenvoorziening op de balans lager dan wat u echt nodig heeft. Ook gaat de Belastingdienst er vanuit dat u korter leeft dan de statistiek aangeeft (sterftetabel). Om het gewenste pensioen aan uzelf te kunnen betalen, is daarom meer geld nodig dan de DGA verwacht.

Veel gehoord advies: Banksparen in plaats van pensioen in eigen beheer

Pensioenopbouw in eigen beheer heeft nog steeds voordelen. Met beleggen is er kans op een hoger rendement dan met banksparen. Banksparen kan echter wel een goed alternatief zijn, maar heeft eigen specifieke voor- en nadelen. Wilt u dat, dan kunt niet zomaar met pensioen in eigen beheer stoppen. Een goede afweging en vooral een goed advies is daarom belangrijk. Pensioenadvies krijgt wat het beste bij uw wensen, doelen en situatie past.

Voor advies op maat over banksparen en/of pensioen in eigen beheer kunt u bij Admission terecht. Wij inventariseren dan wat het beste bij uw wensen, doelen en situatie past. Ook voor vragen kunt u contact met ons opnemen.

Admission administratie & advies b.v.

Tevens h.o.d.n. Adminservice

Oost-Nederland

Meeuwenstraat 24
7574 BP Oldenzaal

West-Nederland

Wikke 22
1273 BV Huizen

Contact

M 06-532 174 14
Contactformulier
KvK: 32119724