Volgend jaar komt er een nieuwe werkwijze (webmodule) voor het verkrijgen van de VAR. Het is daarom verstandig met ZP / ZZP’ers vóór 2015 afspraken te maken met de voorwaarde dat er nog steeds een VAR wordt afgegeven. Krijgt de ZP / ZZP’er de VAR niet, dan kunt u nog steeds samenwerken, maar dan moet hij fiscaal als werknemer behandeld worden.

Huidige risico’s voor de werkgever
Op dit moment bestaan er VAR’s die de opdrachtgever vrijwaren voor het risico dat de werknemer fiscaal eigenlijk een werknemer is (en de opdrachtgever eigenlijk loonheffing zou moeten afdragen).
– Het risico van naheffing van loonheffing bedraagt 108%, omdat de ZP / ZZP’er geen verklaring over toepassing heffingskortingen heeft ingeleverd. Deze loonheffing is wel te verhalen op de ZP / ZZP’er.
– Het risico van naheffing van premies verschilt per bedrijf, meestal 15 tot 20 procent van het brutoloon. Deze premies zijn niet te verhalen op de ZP / ZZP’er.
– De opdrachtgever riskeert een boete van 25 procent of meer, afhankelijk van de omstandigheden.

VAR webmodule
Na het invullen van een vragenlijst in de webmodule weet u meteen of een ZP / ZZP’er als ondernemer dient te werken. De uitdraai geldt in principe ook als vrijwaring voor de opdrachtgever.
Als de werkwijze verandert moet de ZP / ZZP’er de vragenlijst opnieuw invullen. Doet hij dat niet, dan kunt u niet vertrouwen op de VAR.

Admission administratie & advies b.v.

Tevens h.o.d.n. Adminservice

Oost-Nederland

Meeuwenstraat 24
7574 BP Oldenzaal

West-Nederland

Wikke 22
1273 BV Huizen

Contact

M 06-532 174 14
Contactformulier
KvK: 32119724